Annons
Annons


SUNDAY COLUMN


Om coola katter och andra djur

Jag känner suget direkt när jag vaknar. Suget efter ett exotiskt kattdjur.

Det hela började med en vårlunch förra året som Hermès bjöd in till. Vi intog den goda lunchen på tallrikar med leoparder. Otroligt snyggt, tänkte jag då, men inte min grej med stora katter på tallrikarna här hemma.

Men sedan dess har de smugit sig på mig lite här och där. Kattdjuren. På min gata står till exempel två ståtliga tigrar av porslin i skyltfönstret i en antikvitetsaffär av det moderna slaget. För att undvika lockelsen har jag på senare tid börjat gå på andra sidan gatan när jag passerar butiken.

De förföljer mig överallt dock, som när jag ska handla barnkläder. Är det inte tigrar på allting numera? Jag vet inte hur den här tigerfrossan startade, men kanske är allt Guccis fel?

Vad som slutligen fick mig kapitulera var en utställning på Svenskt Tenn för några veckor sedan. Där var ju Hermès-leoparderna igen, fast denna gång på kuddfodralen. 

Jag gick hem och stirrade på den enhetliga kuddsamlingen i soffan, och noterade att där saknas något. Något med klös. För även om jag är väldigt nöjd med de mjuka tonerna i greige, olivgrönt och senapsgult i mitt vardagsrum, så känns det lite opersonligt. Som en lounge på ett hotell.

Ja, jag vet att många gillar det, men hotellstilen som den brukar kallas i folkmun, är inte min grej. Näe, ett hem tycker jag ska vara personligt, och blir det för homogent blir det just bara opersonligt. Så vill jag inte ha det. Däremot gärna harmoniskt med en twist.

Så i morse när jag vaknade insåg jag alltså att det var lika bra att göra slag i saken. Jag åkte ner till Svenskt Tenn. Hjärtat bultade hårt när jag äntrade butiken. Tänk om leopardkuddarna var slut? Det kändes som jag inte skulle klara en dag till utan en katt i soffan.

Men tack och lov låg de där på hyllan och kurade. Kanske inte så konstigt med tanke på prislappen, men allt är ju relativt. Det är ju inte bara kattdjur som fastnat på min näthinna på senare tid, utan en kudde med en röd orm från Gucci skulle jag också gärna addera till samlingen. Men elva papp för en kudde känns lite saftigt. I jämförelse med ormen var ju min leopard rena fyndet!

På köpet fick jag också papegojor, apor och fjärilar. Så nu ligger min leopard och jag här i soffan och myser. Och det känns helt rätt. Grrr.

Ulrika Randel

Annons
DELA (0)
PINNA (0)

3 kommentarer | Translate

 


Annons


Laddar