Annons
Annons


SUNDAY COLUMN


Om renoveringshets och seriefrossande

För några år talades det mycket om ”renoveringshetsen”. Att renovera eller bygga hus för att sedan flytta vidare för att göra bostadskarriär. Det blev mer eller mindre en folktrend och var det givna samtalsämnet vid varje middag. Byggvaruhus hit och kvadratmeterpriser dit.

Annons

Att leva på det sättet är onekligen att utsätta även den bästa av relationer för en stor risk. I vissa fall slutar det till och med att paren separerar. Det handlar ju om kostnader, deadlines och beslut som snabbt ska fattas om produkter, material och ytskikt. Det är alltså inte konstigt att det kan leda till spänningar i förhållandet.

En undersökning som Houzz genomfört visar att 41 procent tyckte att renovering tillsammans med en parter var ”frustrerande”, 25 procent tyckte att det var ”svårt” och 12 procent tyckte att det var ”smärtsamt”.

Då kan man ju undra varför par utsätter sig för detta? Jag tänker att antingen gör man det för att man är genuint intresserad av renovering och denna livsstil. Eller så rycks man bara med i denna folktrend utan att tänka efter. Men jag tror också att det finns en tredje grupp som gör det för att hålla sig själva upptagna, för att fly från sanningen; nämligen att man kanske inte har det så bra tillsammans längre. 

Vi middagsborden på senare tid har jag dock noterat att samtalen om renoveringar och husbyggen har börjat sina. Istället pratas det om – serier. Det tipsas hit och dit, och diskussionerna går heta om vilken som egentligen är den bästa serien.

Jag tänker att det måste vara så skönt för alla som drivit renoveringsprojekt att de nu istället kan ägna sig åt att seriefrossa, när de ska förneka sina dåliga relationer. Förstå vilken energi de måste spara när de kan titta på tre – fyra avsnitt på raken av The Affair och gotta sig åt andras problem, istället för att försöka kompromissa om kulören på köksluckorna. Seriefrossandet är helt enkelt den nya renoveringshetsen.

Det är inte helt säkert att man gillar samma genre, så kanske väljer man istället att sitta på var sitt håll i bostaden med varsin serie. Förstå husfriden som sänker sig i hemmet. Ett vinnande koncept kan tyckas. Men, tillbaka till undersökningen. Den visar att i slutändan förbättrade renoveringen mångas liv:

”Despite the relationship strain many couples experienced, 67 percent report feeling more comfortable in their home thanks to the project, 61 percent feel happier, and 53 percent feel more organized. Additionally, as a result of their project, half of couples entertain at home more frequently (48 percent), 45 percent rest and relax at home more often, and 38 percent do more cooking and dining at home. Nearly one-third spend more time together at home thanks to their completed project (31 percent). ”

Nu ser jag fram emot en undersökning om hur seriefrossandet som pågår i stugorna påverkar våra relationer. Någon sade också att om man ofta tittar på flera avsnitt på raken kan det vara ett tecken på depression. Säga vad man vill om renoveringshetsen. Då var folk i alla fall aktiva.

Ulrika Randel

dcd3af82a38c091ef9a45098a8b0483a

LÄS OCKSÅ

DELA (1)
PINNA (0)

Kommentera | Translate


Annons


Laddar