Annons
Annons


SUNDAY COLUMN


Om att följa, eller inte följa, bloggtips

 

Det var dags för en tipp till Köpenhamn och före avresan tänkte jag att jag måste måste svischa runt bland bloggarna och samla ihop lite tips. Jag menar, man vill ju inte virra runt som värsta turisten. Sagt och gjort.

Annons

 

Självklart stod ett besök hos sko- och väskdesignern vars butik jag själv bloggat om vid ett par tillfällen. Först när den var målad i den perfekta nyansen av rosa, och nu nyligen när den målades om i grönt. Vi letade upp butiken och travade dit i ösregnet. Men så mycket mindre butiken var än jag hade tänkt mig, och även om väskorna och skorna var jättefina i verkligheten, så uteblev den där aha-upplevelsen jag hade förväntat mig. Kanske berodde det på det mörka vädret.

 

Dags för nästa i bloggsammanhang legendariska butik. Vi tippade in och någon som jag uppfattade som ägaren tittade lite uppifrån och ner på oss, som om vi var något som katten släpat in. Hans unge assistent däremot var mycket serviceinriktad och började entusiastiskt detaljerat berätta om ett konstverk som fångade vår uppmärksamhet. I övrigt, förutom att själva lokalen var mycket vacker, så var även den butiken mindre än jag hade föreställt mig och rätt tom för dagen. Asiatisk minimalism kanske man skulle kunna kalla stilen.

 

Inte långt därifrån passerade vi ett kafé som jag sett på så många olika blogg- och instagraminlägg. Jag kikade in och det var fullt av turister och kändes bara trist så jag vände på klacken direkt. Visst såg det verkligen ut som på allas bilder, men kanske hade jag sett mig mätt på stället innan jag ens besökt det, tänkte jag.

 

Vidare till nästa ställe, som jag var helt säker på skulle vara min grej. En kombinerad inredningsaffär och restaurang. Efter en rätt lång promenad kom vi fram. Folktomt. Inte en kotte satt och käkade fast det var lunchtid, och vi var de enda som strosade runt bland inredningsdetaljerna.

 

”Här vill man ju inte stanna”, konstaterade min väninna. Fem minuter senare lämnade vi stället.

 

Lite senare ramlade vi in i Gubi-butiken som jag däremot aldrig sett ett blogginlägg från. Jag trodde att jag hade kommit till paradiset och oh:ade och oj:ade över såväl produkterna som färgval och styling i butiken. Varför hade jag inte läst på någon blogg om hur inspirerande denna butik är!? Allt kändes nytt och helt rätt i tiden, till skillnad mot alla bloggtips som jag besökt under dagen vilka mest hänvisat till uttjatade industriella eller asiatiska miljöer. I Gubi-butiken förflyttades jag istället till ett glamoröst 70-tal i brända toner som fick mitt hjärta att slå snabbare.

 

Jag började reflektera över det här med att följa bloggtips. Varför hade allt varit en sådan besvikelse? Hade jag redan sett mig mätt på bilderna på bloggarna eller uppskattar jag bara helt annorlunda miljöer än andra?

 

Som tur var hade jag inte följt något bloggtips när jag bokade bord till kvällens middag. Utan jag hade helt enkelt tagit kontakt med en kvinna från Köpenhamn i mitt flöde på instagram som jag märkt verkligen gillade samma ställen ute i världen som jag, och ställt följande fråga:

 

”Hello, you seem to be the right girl to ask for dinner recommendations in CPH for a Saturday night. Nothing stiff, more buzzling”. Please?

 

Och denna trevliga stilista svarade genast:

 

”I can try… @muslingkbh and @restaurantotto are my no1:s”.

 

Ingen tvekan som helst från min sida; ett bord bokades genast på Restaurant Otto som dessutom låg alldeles i närheten av vårt hotell.

 

Min väninna och jag gled in strax före nio och fick ett bord i en rätt enkel lokal men med den rätta sköna känslan. Vi konstaterade ganska snabbt att vi var de enda icke dansktalande på stället och jag tänkte att min intuition att kvinnan på instagram verkligen hade koll stämde.

 

”Detta är lite som Rolfs kök”, sa min kompis. ”Man skulle inte hitta hit som turist utan tips”. Själv skulle jag nog säga att Otto påminde lite om Babette i Vasastan, som jag gillar.

 

För min del är det helt slut med att följa bloggtips slaviskt efter den här resan. Och vad ni än gör; lita inte på mina tips i den här krönikan. Det finns en stor risk att ni då blir besvikna.

 

Ulrika Randel

 

IMG_6121

 

Gubi-butiken på Møntergade 19 är mitt hetaste bloggtips i Köpenhamn!

LÄS OCKSÅ

DELA (0)
PINNA (0)Annons


Laddar