Annons
Annons


SUNDAY COLUMN


Om kända bloggblommor

Hemma hos oss när jag växte upp var det inte direkt någon ruljans på växterna. Penningblommor på tjocka stammar och dammiga novemberkaktusar kommer jag ihåg. Och svärsmorstungor, som mamma med jämna mellanrum fick dela på då de växte som ogräs. Även om jag minns när yucca-palmen gjorde sitt storstilade inträde i mitt flickrum.

Annons

Numera går det trender i krukväxter. Inte minst  bland inredningsbloggarna. Jag googlade bloggblomma och hamnade då i ett inlägg där man kunde läsa följande om den ombloggade växten rosenskärm:

”Var inne i en butik på Söder i förra veckan och frågade om de hade en blomma som heter rosenskärm. De tittade på mig som ett stort frågetecken och bad mig beskriva blomman. Så det gjorde jag och till slut så brister hon ut… Jaha… det är en sån där Bloggblomma, nä fy absolut inte”.

Bloggblomma är alltså ett vedertaget begrepp hos floristerna. Jag minns hur bloggblomman fikonträdet tog alla med storm för några år sedan. Inget inredningsreportage utan ett fikonträd och en del av inventarierna i varje blogghem. Nu skulle jag vilja säga att det nya fikonträdet är ett stor fiolfikus. Frekvent använd av stylisterna och på plats hemma hos bloggarna.

En annan blomma vi läst om på nätet det senaste året och som nu dyker upp hemma hos bloggarna är rumslinden. Första gången jag noterade den var när stylisten Hans Blomquist visade upp sitt praktfulla exemplar i magasinet Residence i samband med sitt senaste boksläpp. I de trendigare blomsteraffärerna och även i vissa inredningsaffärerer kan man nu köpa rumslinden, som tydligen var en vanlig blomma i sekelskifteshemmen förr i tiden.

Doktor Westerlunds hälsoblomma är också på tapeten, och visades nyligen i ett inredningsreportage här på Lovely Life. Vår egen Tant Johanna har införskattat både print och tagit sticklingar av denna hälsoblomma och jag tänker att vi kommer att få se mycket mer av den framöver. Doktor Westerlund är het.

Ta tal om Johanna så går hon ju verkligen i täten i bloggvärlden när det gäller de allra senaste bloggväxterna. Sist vi sågs berättade hon att hennes mamma har en väninna som driver en blomsterbutik och genast märker av en ökad efterfrågan när Johanna har bloggat om en blomma. Nu senast visade Johanna en Vippjasmin, och kanske blir den därmed en ny bloggblomma?

Ni kommer kanske också ihåg historien om palettblomman. Det hela började med att en bloggare gav en stickling till en annan och till en tredje och vips spred sig denna snabbväxande tåliga blomma som en löpeld över landet. Det skickades till och med sticklingar i kuvert mellan bloggarna. Numera stoltserar den med en egen hashtag på instagram #palettbladunite med hela 170 inlägg!

När Amelia Widell häromdagen sa att hennes mamma har en hibiskus som heter Irja och är 35 år gammal, som hon tagit ett skott av och döpt sitt exemplar till Irma, var jag snabb att be om ett skott jag också. Jag gillar nämligen tanken på att mina döttrar ska växa upp med en tidlös hibiskus som alltid fanns i vårt hem genom hela deras barndom, och kanske döper jag min också. Irina? Istället för bloggblommor som åker in och ut med trenderna.

Jag får väl helt enkelt be Amelia låta bli att blogga om denna hibiskus, annars löper den risk att bli inne, få eget instagram-konto och bli ute ett halvår senare. Sådan kraft har de sociala medierna, att de gör blommor till bloggkändisar.

 Ulrika Randel

tantjohanna_happyfriday_27feb_2

En Vippjasmin hemma hos Tant Johanna. En ny bloggblomma?

tantjohanna_newin3

Doktor Westerlund är het.

IMG_4983-1024x682

Fiolfikus på stam hemma hos Sofia Wood.

Foto: 1-2 Tant Johanna, 3 Amelia Widell

LÄS OCKSÅ

DELA (0)
PINNA (0)Annons


Laddar