Annons
Annons


MY MARRAKESH GUIDE


 

17doorselfenn10-980x653

De två senaste vintrarna har jag besökt Marrakech som seglat upp som en stor favorit hos mig. Jag tänkte att jag skulle samla mina tips här i en Marrakech guide.

img_7812

Båda gångerna har jag bott på samma ställe, en riad inne i Medinan. En riad är ett traditionellt marockanskt palatsliknande hus, byggt kring en innergård. Numera har många av dessa förvandlats till vackra boutiquehotell.

Annons

Här ser ni entrén i gränden som leder in till El Fenn där jag alltså bodde. Om det inte vore för de vackra urnorna med växter finns det inget som avslöjar att bakom den svarta tunga porten öppnar sig en helt gudomlig oas. El Fenn drivs av Vanessa Branson, syster till Richard Branson som också driver ett hotell i området; exklusiva Kasbah Tamadot i Atlasbergen drygt en timme från Marrakech.

Nästa gång jag åker till Marrakech vill jag kombinera vistelsen där med en avstickare ut på landsbygden i Ourika. Jag har hittat ställe där som ser mycket lovande ut, men det tänkte jag skriva om en annan dag. Sedan borde jag testa en annan riad nästa gång, men jag älskar ju El Fenn (och är inte sponsrad!). Kanske har du något bra tips som du kan lämna i kommentarsfältet på en annan pärla?

img_7688img_7747

Varje morgon står en bricka med kaffe utanför porten till rummet. Dörrarna går förresten inte att låsa utifrån, så gästernas rum står olåsta (ofta helt vidöppna med tunga gardiner fördragna) när man inte är där. Det kändes väldigt märkligt första dagen, men sedan vänjer man sig och slutar tänka på det. Det finns heller inte tv eller telefon på rummet. Man är ju här för att koppla av. Jag älskar konceptet.

IMG_1370

Väl innanför porten kan man genom olika gångar hitta ut till flera små gårdar. Här ovan ser ni det fantastiska rummet som vi hade vid vårt första besök. Innergården delade vi med ett rum på andra sidan torget, men vi såg aldrig till någon som bodde där. Rätt privat med andra ord.

Varje kväll ställs en flaska rött in på rummet och kan man tänka sig att den gick åt varje gång. Det var så härligt att sippa på vinet medan elden knastrade i brasan. En perfekt uppladdning för shoppingrundan i medinan.

17doorselfenn8-980x1470

img_7690img_7680

Överallt finns mysiga sittgrupper där ljuset sipprar in genom lummiga träd, och El Fenn har även två pooler inne på gårdarna, plus en liten pool  som man kan plaska i på taket.

Vi testade hotellets hammam, men vill man lyxa till det ytterligare finns ju alltid klassiska La Mamounia och en uppsjö av olika span.

img_7668

På taket finns ett stort beduintält uppspänt där man kan ta skydd mot solen och bara hänga, och där serveras frukost och även en enkel men bra lunch.

img_7674img_7708

Eller ligga i solen och njuta. Jag klättrade upp på en mur och smygkikade in hos en av sviterna som hade en egen liten terrass med bubbelpool. Från taket har man också utsikt över hela Marrakech och de vackra Atlasbergen. Även om man inte bor här är det värt att gå hit och äta en lugn lunch och hänga ett tag, tycker jag.

img_7665img_7820

Nog om El Fenn. Marrakech handlar ju först och främst om att vandra i timmar i de snirklande gränderna i medinan. Jag gillar speciellt att hänga runt kryddmarknaden där även mattsouken ligger.

17doorsspicemarket-980x65317doorsspicemarket2-980x1470

Jag vet inte riktigt vad torget heter, men fråga bara er fram till Café des Epices som ligger mitt på torget. Tidigare var det ett litet café där det var perfekt att ta en kopp kaffe och en omelett eller en sallad, när man blev för trött av att förhandla med säljarna. Nu vet jag att de har renoverat och byggt ut, men jag hoppas att charmen inte försvunnit, och dessutom har ägaren öppnat ett annat ställe; Terrace des Epices.

Ett annat klassiskt ställe som passar för lunch är Le Jardin, som liksom namnet antyder är en grön oas.

Det finns ju hur mycket som helst att handla i medinan, men allra helst köper jag mattor, även om det inte är helt enkelt att hitta den rätta vilket jag skrivit om HÄR), men på nästa resa kommer jag att göra plats för mer av den gröna keramiken som jag köpte på senaste resan. Jag ångrar så att jag inte släpade med ett gigantiskt fat. Skinnpuffar, mokkasiner, lyktor; allt finns i medinan.

Vi besökte också den nya stadsdelen Gueliz som har vanliga butiker med fasta priser, men rätt tråkigt tyckte vi. Det är ju medinan som är grejen. Men då måste man ju gilla marknader och att pruta!

17doorsspicemarket4-980x59817doorsyslinmarrakech4-980x653

Ett obligatorisk stopp är givetvis Yves Sant Laurents trädgård; Jardin Majorelle. Så HÄR såg det ut när jag var där senast.

Att åka taxi i Marrakech är jättebilligt. Runt 30 dirham per resa brukar det kosta, och det bästa är att be om ett visitkort från en taxichaffis som man sedan kan ringa (eller be hotell/restaurang ringa då de kan beskriva adressen) så slipper man sedan prutandet varje gång man ska åka någonstans.

17doorselfennmarrakech9-980x653

Att hitta bra restauranger är inte helt lätt skulle jag vilja säga. Jag läste någonstans att lokalbefolkningen helst äter traditionell mat hemma, och när de går ut väljer de hellre att testa internationella smaker. Här är i alla fall några restauranger som vi testade:

Dar Yacout – En helt fantastisk riad som hämtad ur Tusen och en natt, i en läskig gränd (vi bad taxichauffören eskortera oss till fots ända fram till dörren) som serverar traditionell mat. Där vi satt var det bara turister dock. Väldigt romantisk miljö som passar nykära eller stora sällskap, men för mig och min väninna kändes det rätt tröttsamt med två killar som spelade traditionell musik för oss samtidigt som vi fick gigantiska fat med så mycket mat att det hade räckt till en familj på åtta! Det var en fast meny som liksom aldrig tog slut.

I Limone – En italienare på en vacker innergård med citronträd, som jag hade blivit tipsad om. Tja, även här var det bara turister, och trots att det vimlade av servitörer fick vi hälla upp vinet själva. Inga smaksensationer heller.

Nomad – som jag ätit på två gånger gillar jag. Även detta är definitivt ett turistställe, men med en roligare och yngre publik. Så mysigt att sitta på taket insvept i en traditionell dress under stjärnorna.

Le Comptoir Darna – En klassiker i stan; restaurang och nattklubb som serverar en fusion av det traditonella och internationella köket. Maten var ok, men hit går man i första hand för en drink och magdansen.

Djemaa El Fna – Det stora torget i medinan som på kvällen förvandlas till en kokande matmarknad och det är här man hittar den genuina traditionella maten. Under dagtid säljs underbar färskpressad apelsinjuice. Missa inte heller de lokala pannkakorna, Msemen, som säljs i hål-i-väggen lite här och där.

Jag tror vårt dilemma var att vi bodde så himla bra, och hotellets mat (och miljöer) höll så hög kvalitet att vi hela tiden jämförde med den. Därför uppskattade jag marockansk ”street food” allra mest. ”Finrestaurangerna” höll inte riktigt måttet.

Men om du sitter på något bra tips på restauranger, spa, shopping eller annat vore det superkul om du kunde lämna det i kommentarsfältet. Tack!

DELA (0)
PINNA (0)

Kommentera | Translate

 


Annons


Laddar