Ulrika Randel
Ulrika Randel heter jag som driver bloggen vars namn kommer av att jag bor i en våning i Stockholm med just 17 dörrar. Inredning är min stora passion men här kan ni också läsa om mycket annat inom livsstil, såsom resor, mode, familjeliv och trädgård. Jag älskar den skandinaviska estetiken i kombination med bohemiska inslag. I mixen där någonstans hittar ni min stil. Här visar jag glimtar från mitt eget hem och liv, blandat med inspiration från annat håll. Välkomna!
Annons
Annons

MY MARRAKESH GUIDE


17doorselfenn10-980x653

De senaste vintrarna har jag flera gånger besökt Marrakech som seglat upp som en stor favorit hos mig. Jag tänkte att jag skulle samla mina tips här i en Marrakech guide. Jag fyller helt enkelt på den här guiden som nu består av både gammalt och nytt.

Annons

img_7812

Ett par av gångerna har jag bott på samma ställe, en riad inne i Medinan. En riad är ett traditionellt marockanskt palatsliknande hus, byggt kring en innergård. Numera har många av dessa förvandlats till vackra boutiquehotell.

Här ser ni entrén i gränden som leder in till El Fenn där jag alltså bodde. Om det inte vore för de vackra urnorna med växter finns det inget som avslöjar att bakom den svarta tunga porten öppnar sig en helt gudomlig oas. El Fenn drivs av Vanessa Branson, syster till Richard Branson som också driver ett hotell i området; exklusiva Kasbah Tamadot i Atlasbergen drygt en timme från Marrakech. Det stället står kvar på min lista för en lunchutflykt.

img_7688img_7747

Varje morgon står en bricka med kaffe utanför porten till rummet. Dörrarna går förresten inte att låsa utifrån, så gästernas rum står olåsta (ofta helt vidöppna med tunga gardiner fördragna) när man inte är där. Det kändes väldigt märkligt första dagen, men sedan vänjer man sig och slutar tänka på det. Det finns heller inte tv eller telefon på rummet. Man är ju här för att koppla av. Jag älskar konceptet.

IMG_1370

Annons

Väl innanför porten kan man genom olika gångar hitta ut till flera små gårdar. Här ovan ser ni det fantastiska rummet som vi hade vid vårt första besök. Innergården delade vi med ett rum på andra sidan torget, men vi såg aldrig till någon som bodde där. Rätt privat med andra ord.

Varje kväll ställs en flaska rött in på rummet och kan man tänka sig att den gick åt varje gång. Det var så härligt att sippa på vinet medan elden knastrade i brasan. En perfekt uppladdning för shoppingrundan i medinan. Små gester som är väldigt uppskattade av gästen, tänker jag.

17doorselfenn8-980x1470

img_7690

Överallt finns mysiga sittgrupper där ljuset sipprar in genom lummiga träd, och El Fenn har även två pooler inne på gårdarna, plus en liten pool  som man kan plaska i på taket. Värt att veta sedan jag var där första gången är att El Fenn blivit omåttligt populärt och att man nu dessutom har ett par annex i kvarteret.

img_7680

Vi testade hotellets hammam, men vill man lyxa till det ytterligare finns ju alltid klassiska La Mamounia och en uppsjö av olika span.

img_7668img_7674img_7665

Från takterassen har man också utsikt över hela Marrakech och de vackra Atlasbergen. Även om man inte bor här är det värt att gå hit och äta en lugn lunch och hänga ett tag, tycker jag. Tyvärr tyckte jag kanske att den lugna mysiga charmen gått något förlorad när jag var där på en lunch nu senast, men det är verkligen ändå en härlig plats, fast numera med en annan lyxigare atmosfär med lite mer tempo.

Annons

Annons

Eftersom El Fenn alltså blivit omåttligt populärt sedan jag bodde där första gången, med all rätt, har priserna stigit därefter också. Den här gången bestämde vi oss istället för att testa en nyöppnad riad i en annan del av stan, Ksar Kasbah. En helt annan prisklass och mindre och mer intimt (på gott och ont), men vi var verkligen supernöjda med vårt boende. LÄS mer här.

Annons

Nästa gång vill jag gärna bo här; på Riad 42 som är en ännu mindre riad. Perfekt att hyra hela riad:en om man är ett sällskap.

Ett annat ställe som jag var intresserad av att boka en eller två nätter på inför den senaste resan är Berber Lodge som ligger tjugo minuter utanför Marrakech. Tyvärr ville de att man skulle stanna minst tre nätter, och vi hade inte tid med det. Men om jag någon gång spenderar en hel vecka, för hittills har jag bara åkt 3-4 nätter vilket brukar räcka, i Marocko ska jag bo där då det stilmässigt är det ställe som ligger närmast min smak. Ser gudomligt ut!

Annons

Marrakech för mig handlar ju först och främst om att vandra i timmar i de snirklande gränderna i medinan. Jag gillar speciellt att hänga runt kryddmarknaden där även matt-souken ligger.

img_782017doorsspicemarket-980x65317doorsspicemarket2-980x1470

Jag vet inte riktigt vad torget heter, men fråga er bara fram till Café des Epices som ligger mitt på torget som är ett café där det är perfekt att ta en kopp kaffe och en omelett eller en sallad, när man blir för trött av att förhandla med säljarna. Ett annat klassiskt ställe som passar för lunch är Le Jardin, som liksom namnet antyder är en grön oas.

Det finns ju hur mycket som helst att handla i medinan, men allra helst köper jag ju mattor, även om det inte är helt enkelt att hitta den rätta vilket jag skrivit om HÄR). Jag älskar att sitta och sippa på ett glas mintte medan mattorna rullas ut framför mig. Men utöver mattor finn t.ex. skinnpuffar, keramik, mokkasiner, lyktor; ja, allt man kan tänka sig i princip.

Annons

Vi besökte också den nya stadsdelen Gueliz som har vanliga butiker, både kedjor och exklusiva boutiquer, med fasta priser. Där ligger också det senaste tillskottet av innerestauranger som drivs av bland andra australienska inredningsprofilen Cassandra KarinskyPlus 61. Vi hade bokat ett bord där en dag, men fick förhinder och hann aldrig dit, så Plus 61 får står kvar här i listan till nästa resa. För en sådan blir det helt klart. Jag tycker ju bara mer och mer om Marrakech.

Ett annat nytt ställe i stan (öppnade i december 2018) är La Terrasse som alltså är takterrassen på min vän matthandlarens nya concept store. Ja, när jag lärde känna Soufiane Zarib för många år sedan hade han bara en liten shop i matt-souken samt familjens riaddär han hade ett större lager, men numera har han showrooms över hela stan, bland annat vid YSL-museet och sedan Le 16 där La Terrasse alltså ligger.

Soufiane har blivit en kär vän med åren; han kanske inte är billigast men har ett bra utbud av alla slags mattor. Restaurangen är inte på något sätt utmärkt från gatan, utan man kan boka via instagram och knacka på porten till butiken och ta trappan upp på taket. Här erbjuds ett par vällagade dagens rätter (samt för- och efterrätt givetvis). Supergullig personal dessutom. Ljusstaken på bordet fick jag i present när jag gick. Trevligt.

Annons

Utöver mattor säljer Soufiane keramik, textilier och diverse inredningsdetaljer. Svårt att komma därifrån tomhänt.

Att hitta bra restauranger är inte helt lätt skulle jag vilja säga. Jag läste någonstans att lokalbefolkningen helst äter traditionell mat hemma, och när de går ut väljer de hellre att testa internationella smaker. Här är i alla fall några restauranger som jag testat:

Dar Yacout – En helt fantastisk riad som hämtad ur Tusen och en natt, i en läskig gränd (vi bad taxichauffören eskortera oss till fots ända fram till dörren) som serverar traditionell mat. Där vi satt var det bara turister dock. Väldigt romantisk miljö som passar nykära eller stora sällskap, men för mig och min väninna kändes det rätt tröttsamt med två killar som spelade traditionell musik för oss samtidigt som vi fick gigantiska fat med så mycket mat att det hade räckt till en familj på åtta! Det var en fast meny som liksom aldrig tog slut.

I Limone – En italienare på en vacker innergård med citronträd, som jag hade blivit tipsad om. Tja, även här var det bara turister, och trots att det vimlade av servitörer fick vi hälla upp vinet själva. Inga smaksensationer heller. Men otroligt vackert.

Nomad – som jag ätit på två gånger gillar jag. Även detta är definitivt ett turistställe, men med en roligare och yngre publik. Så mysigt att sitta på taket insvept i en traditionell dress under stjärnorna.

Le Comptoir Darna – En klassiker i stan; restaurang och nattklubb som serverar en fusion av det traditonella och internationella köket. Maten var ok, men hit går man i första hand för en drink och magdansen.

Djemaa El Fna – Det stora torget i medinan som på kvällen förvandlas till en kokande matmarknad och det är här man hittar den genuina traditionella maten. Under dagtid säljs underbar färskpressad apelsinjuice. Missa inte heller de lokala pannkakorna, Msemen, som säljs i hål-i-väggen lite här och där.

Jag tycker ofta att jag ätit den bästa maten på riad:en där jag bott, snarare än att gå ut på restaurang (som oftast drivs av expats). Dessutom uppskattar jag marockansk ”street food”. Något hål i väggen bara. ”Finrestaurangerna” håller inte alltid måttet vad gäller mat och service, men bjuder ofta vackra miljöer. Men vad vet jag, ni kanske har ett tips att lägga till i kommentarsfältet inför min nästa resa?

17doorsyslinmarrakech4-980x653

Ett obligatorisk stopp är givetvis Yves Sant Laurents trädgård; Jardin Majorelle. Så HÄR såg det ut när jag var där senast. Numera ligger nya YSL-museet precis bredvid trädgården, och ett besök på båda dessa ställen är ett måste så klart.

Annons

Att åka taxi i Marrakech är jättebilligt. Runt 30 dirham per resa brukar det kosta inne i stan, och det bästa är att be om ett visitkort från en taxichaffis som man sedan kan ringa (eller be hotell/restaurang ringa då de kan beskriva adressen) så slipper man sedan prutandet varje gång man ska åka någonstans. Taxan kan dock vara högre på kvällen.

När man bor på en riad inne i Medinan kan det vara härligt att åka ut på en country club och bada i en större pool om det är fint väder. Det gjorde vi; denna gång blev det ett besök på Beldi Country Club. Avslappnat och skön atmosfär, men kanske lite bedagat. Prisvärt dock med lunch och pool-paket. Bredvid Beldi ligger också Selman Marrakech som jag är nyfiken på men som jag misstänker är i en helt annan prisklass. Nästa gång.

Planen var också att vi skulle göra en dagsutflykt till Kasbah Bab Ourika men det visade sig vara abonnerat för bröllop när vi var där. Men ser ju helt magiskt ut. Jag vet att jag säger det efter varje resa, att nästa gång ska jag ge mig ut och se mer av Marocko än Marrakech och på riktigt; jag kan inte åka dit en gång till och hänga inne i medinan bara. Tvärtom blir det nog bara en touchdown där, och mer fokus på annat nästa gång. Vi får väl se.

4 kommentarer till “MY MARRAKESH GUIDE”

 1. Marie Svensson skriver: 8 maj, 2019

  Tack för en superguide! Nu har jag övertalat mitt tjejgäng att det är Marrakech som ska bli vår 40-års resa nästa år. Hurra! Jag undrar om april är en bra månad att resa? Jag undrar också lite över flyg, vilket flygbolag brukar du välja. Jag har inte hittat något direktflyg men man kanske får räkna med mellanlandning? Tack också för en fin blogg!


  1. seventeendoorsresidencemagazine.se skriver: 26 maj, 2019

   Hej,
   April är en jättebra tid att åka till Marrakech. Sol på dagen och lite svalare kvällar/nätter. Norwegian har flugit direkt under många år, men verkar ha dragit in linjen nästa säsong så tyvärr får man nog räkna med mellanlandning numera. Trist!
   Ha en fin resa!


 2. Café des épices Marrakech skriver: 4 juli, 2019

  Hello,

  We are contacting you about your post: https://seventeendoors.residencemagazine.se/my-marrakesh-guide/ . We changed our old link : http://www.cafedesepices.net/ to a new one: https://cafedesepices.ma/ .

  Would you mind making the change ?

  Thanks a lot!

  Café des épices Marrakech


  1. seventeendoorsresidencemagazine.se skriver: 10 juli, 2019

   ok, thanks for letting me know. I will change it!
   Best regards,
   Ulrika


Dela på:
Laddar