Annons
Annons


MIMOU AW 2016


IMG_1042

 

Ett av stoppen vi gjorde i torsdags var Mimous pressvisning i Kungsträdgården. Efter att ha träffat Malin Karstensson, grundare och kreativ direktör, är jag mäkta imponerad. Maria berättade med ett enormt engagemang om produkterna och tillverkningen som sker i Thailand.

Annons

 

”Vi producerar delar av vårt sortiment extremt lågteknologiskt ock så handgjort och resurssnålt som möjligt. I denna produktion vill vi bevara traditioner och hantverkskunskap. Vi lägger ner enormt mycket tid och energi på att hitta rätt människor och rätt material att applicera vår design på. Vi arbetar främst med enskilda hantverkare och små företag som vi personligen kopplar samman för att åstadkomma den produkt vi designat. Vi har lärt känna dessa hantverkare och vet att Joes familj har vävt korgar i generationer och att Pui lärt sig allt om keramik från sin svärfar”.

 

Även delen av kollektionen som framställs högteknologiskt, metervaran, är Oeko-Tex certifierad, och produceras i fabriker med hög teknisk kompetens och fortlöpande investering i forskning och hållbar utveckling. Imponerade av ett företag med en så pass bred och stor kollektion att ändå lyckas hålla produktionen hållbar, tycker jag.

 

IMG_1038IMG_1046IMG_1048

 

I höst lanserar Mimou två nya tallrikar samt fyra nya färger i matt celadonlasyr i sin servis PURE: ”Jag har längtat efter att får formge en tallrik”, säger Maria. ”Det är mycket som ska stämma och för mig är det viktigt att att produkten i sin är ‘tystlåten’ , det vill säga har en utstrålning som man inte tröttnar på. Dessutom måste den vara funktionell. Vi arbetade otroligt mycket med både dimensionerna och glasyrerna för att få till rätt känsla”.

 

IMG_1043

 

Jag har alltid varit svag för den här gröna kulören som är så vanlig i Thailand. Under en period när jag reste mycket i Asien köpte jag enkelt porslin i denna färg på vanliga ‘supermarkets’ för nästan noll kronor. Så fint att blanda med vitt porslin. Tips till er som bokat vintersemestern till Thailand redan.

 

Själv blev jag tokkär i en av nyheterna, nämligen ett handvävt överkast som var infärgat med hjälp av bark, precis som man gjort i generationer. Jag tror det hette ”Bliss” och hade en helt bedårande flätad kant. Tyvärr tog jag ingen bild och hittar det inte heller på hemsidan, så jag får återkomma om det. Jag kan nämligen inte släppa tanken på överkastet och det är precis vad jag vill ha.

LÄS OCKSÅ

DELA (0)
PINNA (0)

Kommentera | Translate


Annons


Laddar