Annons
Annons


Danska små svarta stugor


Finns det något mer hygge än små danska svarta stugor!? Ja, trogna följare känner väl till min kärlek för dessa och ingen sommar här utan en dansk liten svartmålad stuga. Som denna skönhet från 1938, belägen ett par hundra meter från havet i Rågeleje, fem mil nordväst om Köpenhamn.

Annons

Jag tänker att konceptet sportstuga, som växte fram i början av 1900-talet som en motvikt till stora sommarnöjen med punschverandor och krocketspel, är högaktuellt för den nutida stressade människan. Då längtade man efter det enkla livet. Enligt en definition från 1930 är en sportstuga ”en liten, väl ombonad stuga med eldhärd, avsedd som tillfällig uppehållsort, och så belägen, att trakten omkring lämpar sig för friluftsliv.” Dessa stugor låg ofta i områden nära storstaden. Är det inte så vill ha det nu? En tillflyktsort från bruset, men ganska snabbt längtar men tillbaka till sitt vanliga liv igen. Perfekt för en weekend.

Och numera är en utomhusdusch ett måste för den moderna människan. Gärna ett kallt bad i havet före frukost också. Medan våra föräldrars generation ville ha stort och bekvämt. Allt går i cykler. Trend eller inte, personligen föredrar jag det lilla enkla stället.

Photo: Dianna Nilsson

DELA (0)
PINNA (0)

Kommentera | Translate

 


Annons


Laddar