Annons
Annons


Carl Eldhs Ateljé


Ett riktigt bra stockholmstips inför sommaren är Carl Elds Ateljé som ligger i Bellevueparken, ett stenkast från Roslagstull.  Skulptören Carl Eldh (1873-1954) var en av Sveriges mest anlitade konstnärer under 1900-talets första hälft. I mer än tre decennier levde och arbetade han i den ateljé som idag är museum.

Annons

Den ovanliga träbyggnaden ritades 1919 av Ragnar Östberg, arkitekten bakom Stadshuset i Stockholm, och rymmer flera hundra verk från Eldhs långa, verksamma liv. I museet finns statyetter från skulptörens studieår i Paris, porträttbyster och skisser samt förlagor till kända verk som Ungdom, Löparna, Titanen och Brantingsmonumentet, allt sparat som när Eldh själv levde där.

Sedan måste jag säga att det är något magiskt med norrljus. Jag hade det i min förra lägenhet som hade utsikt över vattnet. Ljust men utan direkt solljus.

Under sommarhalvåret har museet utökade öppettider. Efter vi hade lämnat ateljén gick vi till en uteservering, och då kom det. Regnet. Vilket kändes väldigt exotiskt och härligt faktiskt.

 

DELA (0)
PINNA (1)

Kommentera | Translate

 


Annons


Laddar