Annons
Annons


SUNDAY COLUMN


Om den generösa bloggvärlden

 

Det är alla hjärtans dag idag, och söndagskrönikan borde rimligtvis handla om bloggkärlek. Tyvärr har jag när jag uppmärksammat olika listor och även skrivit en krönika om bloggkärlekens betydelse noterat att det ändå knorras då. När de mer etablerade inredningbloggarna sprider kärlek tycker man att det alltid är samma bloggar som länkar till varandra. Är det någon slags klubb för inbördes beundran, undrar somliga.

Annons

 

Jag förstår att det kan uppfattas på det sättet. Därför struntar jag helt i bloggkärlek idag och flyttar istället fokus till den enorma generositeten som finns bland just dessa bloggar. Att vi kan vara överens om det hoppas jag verkligen.

 

När jag började blogga minns jag hur till exempel Helt Enkelt och House of Philia, som var ett par av de inredningsbloggar som redan tidigt erbjöd bättre bildkvalitet, brukade köra små fotokurser där de tipsade om hur man exempelvis kunde göra bildkollage. Ni vet sådär när man fogar ihop flera bilder tillsammans och gärna en tjusig text till dessutom. Jag hakade glatt på och knepade och knåpade.

 

De hade ju kunnat behålla dessa topphemligheter för sig själva, men det gjorde de inte. Och så sent som i veckan såg jag att Krickelin delade med sig av sina konster med kameran.

 

Visst finns det idag så kallade ”bloggskolor” där man får lära sig hur man ska lyckas som bloggare, men jag tror att de allra flesta framgångsrika bloggare är mer eller mindre autodidakta. De har tagit sig framåt genom att snegla på vad deras förebilder gör och låtit sig inspireras och påverkas, kanske både medvetet och omedvetet, och på så sätt skapat ett eget koncept. För att lyckas som bloggare krävs nämligen en egen stil. Denna förmedlas genom bilder och/eller text. Hos många tror jag den bara har vuxit fram, utan en medveten strategi och detta tack vare den generösa bloggvärlden alltså.

 

Jag själv och många med mig uppskattar just inläggen där framgångsrika bloggare berättar om sin karriär och sitt entreprenörskap. Underbara Clara berättar i ett inlägg att folk ofta ifrågasätter varför hon delar med sig:

”Någon frågade varför jag berättar och tipsar om företagande, och hur man bygger starkare sociala medier-kanaler. Är det inte lite som att berätta sina affärshemligheter? Men så tänker inte jag. Jag tycker verkligen om att förmedla den kunskap jag besitter och blir alltid så glad när andra gör likadant så att jag kan lära mig av dem. Att hjälpa andra att växa är väldigt inspirerande”.

 

Det var inte alls länge sedan jag tyckte det var pinsamt att presentera mig som bloggare, vilket i sin tur känns konstigt nu. Jag är så otroligt stolt över att vara en del av denna kreativa värld där vem som helst kan ta sig fram och där man delar med sig av sina kunskaper.

 

När Trendenser-Frida vann sitt pris på Elle Decoration-galan i måndags var det ett erkännande för alla inredningsbloggare. Vi är nu en etablerad yrkeskår att räkna med och som branschen uppmuntrar. Kärlek till er alla.

 

Ulrika Randel

 

blommor i köket

 

Nostalgi. Bild från ett av mina första blogginlägg i maj 2011.

LÄS OCKSÅ

DELA (0)
PINNA (0)Annons


Laddar