Annons
Annons


HOW TO BUY A VINTAGE CARPET


IMG_9419

 

Jag får många mejl från läsare som undrar hur det går till när man köper marockanska mattor i Marrakech eller på nätet. Detta är en nästan en omöjlig fråga att besvara då så många parametrar avgör vad som är rätt pris på mattan. Ytterst kan man säga att rätt pris är det du kan tänka dig att betala för mattan. Hur menar jag då?

Annons

 

Jo, när det gäller vintage-mattor handlar det till stor del om ålder. Och redan där tycker vi olika. Ju äldre desto bättre tycker jag och matthandlarna, men många köpare tycker det är ofräscht med en gammal matta som kanske luktar och just nu finns en stor marknad för nytillverkade exklusiva måttbeställda mattor. På de äldre mattorna är bredden ofta begränsad till 2,5 meter då väven sällan var bredare uppe i bergen där mattorna vävdes av lokala hantverkare.

 

Jag hittade en guide som jag tycker sammanfattar köp av vintagemattor på ett bra sätt, och ni hittar den om ni klickar här.

 

IMG_9396

 

Jag instämmer helt med Ben Soleimani att ju mer naiv design desto bättre! Då vet man att den inte är maskinsydd, utan ett hantverk skapat av en människa; att betrakta som ett konstverk helt enkelt. Den här mattan som jag har hemma är en gammal sliten Beni Ourain som jag föll för på grund av den långa tofsen på ena kortsidan. Tofsar är viktigt för mig, helst ska de vara flätade. En annan detalj jag är mycket förtjust i är att mattan inte har helt räta långsidor, utan lite ojämna som på denna.

 

IMG_9392

 

Att mattan är gjord helt i naturliga material som ull är höjer också värdet för mig. Med åldern får ullmattorna en fin lyster och färgerna blir vackert dova som på den här. Jag hoppas jag kunde hjälpa till lite i alla fall!

LÄS OCKSÅ

DELA (0)
PINNA (0)Annons


Laddar